Binlerce yıllık sır: 172 metrelik Urartu iskelesi gün yüzüne çıktı!

Arin Gölü’nde Tarihi Iskele Kalıntıları Gün Yüzüne Çıkıyor

Süphan Dağı eteklerinde 13 kilometrekarelik alana sahip Arin Gölü’nde su seviyesi düşmeye devam ediyor. Sıcaklığın artması, kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama, gölde su çekilmesine sebep oluyor. Bu durum, göçmen kuşların konaklama alanı olan Arin Gölü’nde çeşitli yapı kalıntılarının görünür hale gelmesine neden oluyor.

Bitlis Eren Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Buğrul, Arin Gölü’ndeki 172 metre uzunluğundaki duvar ve yapı kalıntılarını incelediklerini belirtti. Buğrul’a göre, bu iskele kalıntıları Van Gölü’ndeki diğer iskelelerle bağlantılı olabilir.

Arin Gölü’ndeki iskele kalıntılarının Urartular dönemine ait olabileceği düşünülüyor. Hasan Buğrul, yapılan incelemelerle iskelelerin neden yapıldığını açıklayabileceklerini ifade etti. Göl seviyesinin yükselmesiyle ilgili çalışmaların yapılması ve jeolojik araştırmaların sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Arin Gölü ve Van Gölü arasındaki kısa mesafenin, iki gölün Urartu döneminde birleşmiş olabileceği teorisini destekliyor. Buğrul’a göre, iskelenin yapımında obsidyen malzemenin kullanılması, yapıların Urartu dönemine ait olabileceğini gösteriyor. Ayrıca, gün yüzüne çıkan yapılarda suyun akışını engellemek için uzun duvar ve farklı boyutlarda kalıntılar bulunduğu belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir